(Model Test Paper) General Knowledge Solved Model Paper (World History)

Test Paper :  General Knowledge Solved Model Paper (World History)

Question 1: The 1st person to set foot on Moon was?


    1. Nil Armstrong
    2. Rakesh Sharma
    3. Rayan Prince
    4. Smith
    5.
Correct Answer: 1.


Question 2: What Mogul emporer of India from 1556-1605, took the throne at age 13 and was the grandson of Babar?

    1. Delhi Sultanate
    2. Humayun
    3. Abbas the Great
    4. Akbar the Great
    5.
Correct Answer: 4.


Question 3: The well-known theorist of New Social Movement is

    1. Habermas
    2. Karl Marx
    3. Foucault
    4. Althusser
    5.
Correct Answer: 1.


Question 4: The South Sea was renamed the Pacific Ocean in the early 16th century by what well-known navigator?

    1. Hernan Cortes
    2. Ferdinand Magellan
    3. Hernando de Soto
    4. James Cook
    5.
Correct Answer: 2.


Question 5: In which year did Bartolomeu Diaz become the first European to sail around the Cape of Good Hope?

    1. 1388
    2. 1488
    3. 1588
    4. 1688
    5.
Correct Answer: 2.


Question 6: English Language have more than ?? words

    1. 4,50,000
    2. 4,000
    3. 25,000
    4. 450
    5.
Correct Answer: 1.


Question 7: Northern Africa was divided between two Muslim Caliphates at around 1000 AD. While northwestern Africa (essentially, modern Morocco) and southern Spain were ruled by the Umayyads, which Caliphate ruled over what is now modern Tunisia, Libya and Egypt?

    1. Hafsid
    2. Fatimid
    3. Idrisid
    4. Aghlabid
    5.
Correct Answer: 2.


Question 8: Who was first to reach the South Pole?

    1. Capt. Amundsen
    2. Rear Admiral
    3. Capt. R. E. Scett
    4. Sir Edmund Hillary
    5.
Correct Answer: 1.


Question 9: Who is the First Test Tube Twins Babies in the World?

    1. Louise Brown & Vesli Multinder
    2. Stephan & Amanda
    3. Harsha & Indhira
    4. Elizabeth Carr & Carl Wood
    5.
Correct Answer: 2.


Question 10: Which company bought Bentley Motors in 1998?

    1. Ford
    2. Volkswagen
    3. Audi
    4. Honda
    5.
Correct Answer: 2.


Question 11: Who founded the "Young Italy" movement, the anchor organization behind the unification of Italy in the nineteenth century?

    1. Count Cavour
    2. Joseph Mazzini
    3. Garibaldi
    4. Red Shirts
    5.
Correct Answer: 2.


Question 12: Which English/British monarch had the youngest spouse?

    1. John
    2. Henry VIII
    3. Richard II
    4. Henry V
    5.
Correct Answer: 3.


Question 13: Match List-I (Concepts) with List-II (Authors) and select the correct answer using the codes given below the lists : List-I List-II A. Treating equals equally and unequals unequally 1. Robert Zozick B. From each as they choose to each as they are chosen 2. Aristotle C. From each according to his ability, to each according to his need 3. Jeremy Bentham D. Greatest happiness of the greatest number 4. Karl Marx

    1. A-1 B-2 C-3 D-4
    2. A-2 B-1 C-4 D-3
    3. A-2 B-1 C-3 D-4
    4. A-1 B-2 C-4 D-3
    5.
Correct Answer: 2.


Question 14: Assertion (A) : Kautilya’s realist approach to interstate relations maintains that the king whose subjects are oppressed should be attacked in preference to one whose subjects are impoverished and greedy. Reason (R) : Kautilya believes that the oppressive king would be deprived of the support of his subjects and so, it would be easy to defeat him.

    1. Both A and R are true, and R is the correct explanation of A
    2. Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A
    3. A is true, but R is false
    4. A is false, but R is true
    5.
Correct Answer: 1.


Question 15: Which was the Napoleon last battle in which he was captured and exiled to St Helena?

    1. Battle of Waterloo
    2. Battle of France
    3. Battle of Paris
    4. Battle of London
    5.
Correct Answer: 1.


Question 16: Which country was joined with England by the Act of Union in 1536?

    1. Wales
    2. Scotland
    3. Ireland
    4. Iceland
    5.
Correct Answer: 1.


Question 17: Who is considered the "Father of the Constitution"?

    1. James Madison
    2. Benjemin Franklin
    3. Thomas Jefferson
    4. John Adams
    5.
Correct Answer: 1.


Question 18: Match List-I (Theories) with List-II (Concepts) and select the correct answer using the codes given below the lists : List-I List-II A. Marxian theory 1. Pay off B. Realist theory 2. Environment C. Decision-making theory 3. Power D. Game theory 4. Class struggle

    1. A-3 B-4 C-2 D-1
    2. A-4 B-3 C-2 D-1
    3. A-3 B-4 C-1 D-2
    4. A-4 B-3 C-1 D-2
    5.
Correct Answer: 4.


Question 19: Around 1000 AD, which of these empires was the predominant power of mainland southeast Asia?

    1. Ayuttha
    2. Khmer
    3. Pagan
    4. Champa
    5.
Correct Answer: 2.


Question 20: Which among the following battles was not fought by Napoleon?

    1. Battle of Paris
    2. Battle of the Jutland
    3. Battle of Yugoslavia
    4. Battle of Italy
    5.
Correct Answer: 2.


Question 21: The first battle of which war was the Battle of Alma?

    1. Creek war
    2. Crimean war
    3. Korean war
    4. Chinese war
    5.
Correct Answer: 2.


Question 22: Buckingham Palace became the official royal residence during the reign of which British monarch?

    1. Queen Victoria
    2. King George III
    3. King Henry VIII
    4. King George V
    5.
Correct Answer: 1.


Question 23: In which year Bangladesh was formed as Separate Country?

    1. 1947
    2. 1951
    3. 1956
    4. 1971
    5. 1977
Correct Answer: 4.


Question 24: Rio de Janeiro was founded by the Portugese after overtaking a group of what colonists?

    1. Spanish
    2. French
    3. Italian
    4. English
    5.
Correct Answer: 2.


Question 25: The First Triumvirate was established in 60 B.C. by Julius Caesar, Marcus Licinius Crassus, and this Roman general and consul. He was one of Caesar's many enemies and his son-in-law,he became a ruler of Rome. Who was he?

    1. Marcus Brutus
    2. Augustus Caesar
    3. Pompey
    4. Marc Antony
    5.
Correct Answer: 3.


Question 26: Who were the predecessors of the British in ruling over the island state of Ceylon ( Sri Lanka) ?

    1. Sinhalese
    2. Portugese
    3. French
    4. Dutch
    5.
Correct Answer: 4.


Question 27: The longest river in the world is the.

    1. Nile
    2. Ganga
    3. Brhamputra
    4. Yamuna
    5.
Correct Answer: 1.


Question 28: The Royal Swedish Academy of Sciences, awarded the Noble Prize in:

    1. Economics
    2. Chemistry
    3. Physics
    4. (b) and (c)
    5.
Correct Answer: 1.


Question 29: Greatly simplifying navigation, what 16th century Cartographer and Mathematician developed a projection map representing the world in two dimensions using latitude and longitude?

    1. Ptolemy
    2. Ferdinand Magellan
    3. Gerardus Mercator
    4. Galileo Galilei
    5.
Correct Answer: 3.


Question 30: What country's population had reached an estimated 60 million by the 1570's?

    1. China
    2. Japan
    3. India
    4. England
    5.
Correct Answer: 1.


Question 31: When Alaska and Hawaii joined the US in 1959, it was the first expansion in nearly half a century. Which state had become the 48th and the last of the contiguous states to join the Union in 1912?

    1. Arizona
    2. Utah
    3. New Mexico
    4. Oklahoma
    5.
Correct Answer: 1.


Question 32: Judicial concept over administration emnates from the concept of

    1. Rule of Law
    2. Due process of Law
    3. Doctrine of separation of power
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 1.


Question 33: The French Revolution

    1. Gave France a permanent republican government
    2. Was successful in meeting all its goals
    3. Awakened republican goals among French commoners
    4. Gave women the right to vote
    5.
Correct Answer: 3.


Question 34: When was the 1st person to set foot on Moon?

    1. 1970
    2. 1966
    3. 1984
    4. 1977
    5.
Correct Answer: 2.


Question 35: What was the other name given to the French and Indian War (1756-1763)?

    1. Franco-Indi War
    2. The Nine Years War
    3. Monroes War
    4. The Seven Years' War
    5.
Correct Answer: 4.


Question 36: Which dynasty was in power throughout the 1500's in China?

    1. Han
    2. Ming
    3. Manchu
    4. Yuan
    5.
Correct Answer: 2.


Question 37: Who was first to sail sound the strait, reached the Philippines and named the Pacific Ocean?

    1. Ferdinand Magelion
    2. Jacques Carter
    3. William Janszoom
    4. Vasco da Gama
    5.
Correct Answer: 1.


Question 38: When was the War of American independence fought?

    1. 1770
    2. 1772
    3. 1775
    4. 1776
    5.
Correct Answer: 3.


Question 39: What leader is responsible for creating the Persian Empire of the 6th century B.C.?

    1. Artaxerxes II
    2. Cyrus the Great
    3. Darius I
    4. Cyrus the Younger
    5.
Correct Answer: 2.


Question 40: Euclid was:

    1. The discover of Puerto Rico and Jamaica
    2. The first Buddhist pilgrim of India to visit Chin
    3. Greek mathematician
    4. A person poet
    5.
Correct Answer: 3.


Question 41: Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel Prizes individually for:

    1. Chemistry in 1954, peace prize in 1962
    2. Peace prize in 1954, Chemistry in 1962
    3. Physics in 154, Medicine in 1962
    4. Medicine in 1954, Physics in 1962
    5.
Correct Answer: 1.


Question 42: For a long time Finland?s largest city, what was the country's informal capital before Helsinki took that role officially in 1812?

    1. Vantaa
    2. Espoo
    3. Turku
    4. Oulu
    5.
Correct Answer: 3.


Question 43: The Principle, “Self is prior to its ends” is characteristic of the thought of

    1. Jeremy Bentham and J.S. Mill
    2. F.W.G. Hegel and Karl Marx
    3. Charles, Taylor and Michael Sandel
    4. Immanuel Kant and John Rawls
    5.
Correct Answer: 1.


Question 44: During which war in 1870 was the Battle of Sedan fought?

    1. Franco German war
    2. Franco Prussian war
    3. Anglo Frech war
    4. Frech Anglo war
    5.
Correct Answer: 2.


Question 45: The author of the book Time machine is:

    1. Lewis Carroll
    2. H.G. Wells
    3. Charles Lamb
    4. Lewis Carroll
    5.
Correct Answer: 2.


Question 46: What destroyed 'The Hanging Gardens of Babylon', 'The Colussus of Rhodes' and 'The Lighthouse at Alexandria'?

    1. Tourists
    2. Fire
    3. Earthquake
    4. Flood
    5.
Correct Answer: 3.


Question 47: Who was the British monarch during William Pitt the Younger?s two spells as Prime Minister?

    1. George IV
    2. George III
    3. Victoria
    4. William IV
    5.
Correct Answer: 2.


Question 48: Galileo was an Italian astronomer who:

    1. Developed the telescope
    2. Discovered 4 satellites of Jupiter
    3. Discovered that the movement of the pendulum produces a regular time measurement.
    4. All are correct
    5.
Correct Answer: 4.


Question 49: Spanish conquistador, Jiminez de Quesada, discovered what rooted vegetable while exploring the Andes mountains during the 1530's?

    1. Beet
    2. Potato
    3. Onion
    4. Carrot
    5.
Correct Answer: 2.


Question 50: The second phase of the French and Indian Wars lasted from 1702 to 1713. What is the name of the second phase?

    1. King George's War
    2. The French and Indian War (aka The Seven Years War)
    3. King William's War
    4. Queen Anne's War
    5.
Correct Answer: 4.


Question 51: The enlightment was

    1. Believed in basic goodness of human nature
    2. Was incompatible with feminism
    3. Was a global movement
    4. Unrelated to Scientific Revolution
    5.
Correct Answer: 1.


Question 52: The 1513 Battle of Flodden Field was the largest battle (in terms of numbers) ever fought between which two countries?

    1. France and Spain
    2. England and France
    3. England and Scotland
    4. England and Spain
    5.
Correct Answer: 3.


Question 53: The chicken model and the prisoners dilemma model are used in the

    1. Marxist theory of international relations
    2. Realist theory of international politics
    3. Systems theory of international politics
    4. Game theory of international politics
    5.
Correct Answer: 4.


Question 54: In which state was President George H.W. Bush born?

    1. Connecticut
    2. Texas
    3. Maine
    4. Massachusetts
    5.
Correct Answer: 4.


Question 55: On which space craft men reached moon first time?

    1. Apolo XI
    2. Voyejor
    3. Skylab
    4. Aryabhatta
    5.
Correct Answer: 1.


Question 56: Zimbabwe attained independence in

    1. 1980
    2. 1981
    3. 1979
    4. 1978
    5.
Correct Answer: 1.


Question 57: Which country has always remained free from foreign rule?

    1. Phillipines
    2. Nepal
    3. USA
    4. Laos
    5.
Correct Answer: 2.


Question 58: Crusades were conducted by European Christians to liberate Jerusalem from the domination of

    1. Seljuk Turks
    2. Palestinians
    3. Libyans
    4. Egyptians
    5.
Correct Answer: 1.


Question 59: The national sport of Canada is:

    1. Tennis and cricket
    2. Lacrosse
    3. Judo
    4. Rugby and Football
    5.
Correct Answer: 2.


Question 60: The Tiahuanaco and Huari empires both collapsed around the same time, approximately 1000 AD, leaving room for the rise of the Chimú Empire. All of this happened in which area of the world?

    1. Western Africa
    2. Arctic North America
    3. Oceania
    4. Western South America
    5.
Correct Answer: 4.


Question 61: According to political scientist Almond, all systems of governments perform two basic functions, namely

    1. Import and export functions
    2. Input and output functions
    3. Information and logistic functions
    4. Active and proactive functions
    5.
Correct Answer: 2.


Question 62: Who discovered Australia?

    1. Sir James Clark
    2. William Janszoom
    3. Leif Ericsson
    4. Eric the Red
    5.
Correct Answer: 2.


Question 63: Ponce de Leon, 'discoverer' of Florida (1513), was also Governor of what Carribean island?

    1. Cuba
    2. Bahamas
    3. Virgin Islands
    4. Puerto Rico
    5.
Correct Answer: 4.


Question 64: The highest mountain in the world is the.

    1. Everest
    2. Mt abu
    3. Verkoyansk in Siberia
    4.
    5.
Correct Answer: 1.


Question 65: Karl Marx belonged to?
.

    1. Italy
    2. Germany
    3. Russia
    4. Yugoslavia
    5.
Correct Answer: 2.


Question 66: In 1594, Shakespeare became an actor and playwright in what company?

    1. The King's Men
    2. Lord Chamberlain's Men
    3. The Stratford Company
    4. Globe Theater
    5.
Correct Answer: 2.


Question 67: This Russian ruler was the first to be crowned Czar(Tsar) when he defeated the boyars (influential families) in 1547. Who was he?

    1. Alexander I
    2. Nicholas II
    3. Ivan IV (the Terrible)
    4. Peter the Great
    5.
Correct Answer: 3.


Question 68: The third phase of the French and Indian Wars lasted from 1744 to 1748. What is the name of the third phase?

    1. King George's War
    2. The French and Indian War (aka The Seven Years War)
    3. King William's War
    4. Queen Anne's War
    5.
Correct Answer: 1.


Question 69: Which one of the following is NOT a characteristic of globalization ?

    1. Rapid flow of information, capital and goods
    2. Removal of national barriers for the flow of labour
    3. Networking of cultural, economic and political relations
    4. Global infrastructure of formal and informal institutional arrangements
    5.
Correct Answer: 4.


Question 70: What was Gandhi?s first name?

    1. Mahatma
    2. Nehru
    3. Karamchand
    4. Mohandas
    5.
Correct Answer: 4.


Question 71: All of the following were true concerning absolute monarchs EXCEPT

    1. Ultimate state authority resided in them
    2. They claimed to rule by divine right
    3. They lacked a bureaucracy to assist them
    4. They could make laws
    5.
Correct Answer: 3.


Question 72: What major battle was a turning point in the Civil War, and prevented any foreign interferance?

    1. Antietam
    2. Manassas
    3. Gettysburg
    4. Vicksburg
    5.
Correct Answer: 1.


Question 73: The Last Supper is an immortal paintings of

    1. Michael Angelo
    2. Leonardo Da Vinci
    3. Raphael
    4. Andrea del sarto
    5.
Correct Answer: 2.


Question 74: The Uruguay Round of Talks led to the establishment of the

    1. Asia Pacific Economic Co-operation
    2. N.A.F.T.A
    3. Group of 77
    4. World Trade Organisation
    5.
Correct Answer: 4.


Question 75: Approximately, how many people speak Chinese language?

    1. 1 lakh
    2. 2 million
    3. 45 thousand
    4. 1 billion
    5.
Correct Answer: 4.


Question 76: At the end of the 18th century, 80% of slaves traded by Britain came through which port?

    1. Liverpool
    2. Southampton
    3. Bristol
    4. London
    5.
Correct Answer: 1.


Question 77: Kerensky was associated with the

    1. French Revolution
    2. Industrial Revolution
    3. Russian Revolution
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 3.


Question 78: After 53 years of relative political chaos China was restored to imperial order in 960 AD...but by which new dynasty that was firmly in control of China proper by the year 1000?

    1. Song
    2. Ming
    3. Tang
    4. Qing
    5.
Correct Answer: 1.


Question 79: The dominant civilization in the central valley of Mexico was which of the following by 1000 AD?

    1. Toltec
    2. Aztec
    3. Zapotec
    4. Olmec
    5.
Correct Answer: 1.


Question 80: When was the War of American independence fought?

    1. 1775
    2. 1778
    3. 1768
    4. 1765
    5.
Correct Answer: 1.


Question 81: The traditional approaches to the study of comparative politics neglected the

    1. Study of governments
    2. Description of institutions
    3. Comparison of constitutions
    4. Empirical investigations
    5.
Correct Answer: 1.


Question 82: Since 1700, the Spanish monarchy has come from which royal house?

    1. Braganza
    2. Bourbon/Borban
    3. Valois
    4. Nassau
    5.
Correct Answer: 2.


Question 83: Kerensky was associated with the

    1. French Revolution
    2. Industrial Revolution
    3. Russian Revolution
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 3.


Question 84: Which is the biggest toy retail chain in the world?

    1. Toys R US
    2. Toys R UK
    3. Toys R VK
    4. Toys R RS
    5.
Correct Answer: 1.


Question 85: Why did Pakistan leave the Commonwealth in 1971?

    1. Due to Russian interference in Afghanistan
    2. Due to recognition of Bangladesh
    3. Due to Indo-Pak war
    4. None of these
    5.
Correct Answer: 2.


Question 86: What did the case of Marbury vs. Madison establish

    1. Supremecy of federal government
    2. Judicial Review
    3. Outlawed monopolies
    4. Outlawed segregation
    5.
Correct Answer: 2.


Question 87: Hanging Gardens of Babylon was Built in the Year ?

    1. 306 B.C
    2. 603 B.C
    3. 906 A.D
    4. 609 A.D
    5. None Of The Above
Correct Answer: 2.


Question 88: The Great Pyramid of Giza was built for which Egyptian ruler?

    1. Ramses II
    2. King Tut
    3. Cheops
    4. Hepshetsut
    5.
Correct Answer: 3.


Question 89: The first king of modern Greece, Otto I, was the son of King Ludwig I of which state?

    1. Prussia
    2. Bavaria
    3. Austria-Hungary
    4. Italy
    5.
Correct Answer: 2.


Question 90: In 1517 Martin Luther nailed "The 95 Theses" on the door of the main church in a German university city. Which?

    1. Munich
    2. Erfurt
    3. Mecklenberg
    4. Wittenberg
    5.
Correct Answer: 4.


Question 91: Which of the following countries was not a member of the League of nations?

    1. Britain
    2. USA
    3. Germany
    4. Japan
    5.
Correct Answer: 2.


Question 92: Adoor Gopalakrishnan, the recipient of Padma Vibhushan award, 2006 is associated with which one of the following fields?

    1. Civil Services
    2. Art
    3. Literature and Education
    4. Social Work
    5.
Correct Answer: 2.


Question 93: What was the result of the Adams-Onis Treaty?

    1. Gain of Florida
    2. Oregon Territory
    3. Northern border at 49th Parallel
    4. Gain of Alaska
    5.
Correct Answer: 1.


Question 94: World War I commenced in

    1. 1904
    2. 1908
    3. 1910
    4. 1914
    5.
Correct Answer: 4.


Question 95: Name the person who built Fort Necessity.

    1. Edward Braddock
    2. James Wolfe
    3. Jeffrey Amherst
    4. George Washington
    5.
Correct Answer: 4.


Question 96: Bhumibol Adulyadej is the longest-reigning monarch in which country's history?

    1. Nepal
    2. Jordan
    3. Thailand
    4. Tonga
    5.
Correct Answer: 3.


Question 97: Who among the following formulated the notion of power/knowledge ?

    1. Michel Foucault
    2. Roger Bacon
    3. Socrates
    4. Niccolo Machiavelli
    5.
Correct Answer: 1.


Question 98: In which country was Pol Pot dictator?

    1. Nepal
    2. Vietnam
    3. Cambodia
    4. Malawi
    5.
Correct Answer: 3.


Question 99: Scientific Socialism is connected with .

    1. Bismarck
    2. Roosevelt
    3. Rousseau
    4. Karl Marx
    5.
Correct Answer: 4.


Question 100: The African National Congress

    1. Was accused of Communist leanings by the South African government
    2. Decreased its activism after Sharpeville Massacre
    3. Was formed after the age of new imperialism
    4. Had less support from other nations
    5.
Correct Answer: 1.

Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series