(Paper) Sample Paper Of Examination For Sales Tax Officer - Kerala PSC

Paper : Sample Paper Of Examination For Sales Tax Officer - Kerala PSC

1. A man travels three miles due North, then travels eight miles due East and further travels three miles due North. How far is he from the starting point?
(a) 14 miles (b) 10 miles (c) 100 miles (d) 15 miles

2 Select an appropriate set of letters which forms a word having similar meaning as that of the words on the right and left side of the brackets Portion (…..) Slice
(a) part (b) piece (c) different (d) generous

3 Insert the word that completes the first word and begins the second Clue: boy BAL(….)DER
(a) ERS (b) OCK (c) LAD (d) LIES

4. If DBMDVUUB stands for Calcutta, How will you write Bombay?
(a) DQUDDXB (b) CPMCBZ (c) DPNCB (d) CPNCBZ

5. Which of the following replaces the question mark? MILD : NKOH :: GATE?
(a) HCWI (b) HDVQ (c) IBUP (d) HDUR

6. One kilobyte is equal to
(a) 1024 bytes (b) 1 MB (c) 8 bytes (d) None of the above

7. All word documents is MS word is identified by the filename with extension
(a) text (b) com (c) doc (d) none of the above

8. Which of the following items is not used in Local Area Network (LAN)?
(a) Computer (b) Modem (c) Printer (d) Cable

9. Charles Babbage is credited with which of the following?
(a) invention of the first computer (b) designing the portable computers (c) invention of laptops (d) none of the above

10 Which of the following is not a programming language?
(a) PASCAL (b) C++ (c) JAVA (d) APPLE

11 Who among the following was awarded the Sydney peace prize in 2004?
(a) Tony Clarke (b) Medha Patkar (c) Amrita Pritam (d) Arundhathi Roy

12 Who was awarded Bharath Ratna in 2005?
(a) Lata Mangeshkar (b) Naushad Ali (c) Not awarded in 2005 (d) None of the above

13 Which of the following is not an award for displaying Gallantry?
(a) Padma Shri (b) Mahavir Chakra (c) Kirti Chakra (d) Vir Chakra

14 Lt. Colonel R.S. Rathore won silver medal for which Olympic event in 2004?
(a) shooting (b) archery (c) boxing (d) weightlifting

15 The author of ‘The Sea’ is
(a) Ernest Hemmingway (b) Harold Pinter (c) John Banville (d) None of the above

16 The name of the Hurricane that lashed the Florida coast in 2005 was
(a) Gausson (b) Wilma (c) Thelma (d) None of the above

17 Who became the first Indian sportswoman to be featured on the cover of the Asian edition of the Times magazine?
(a) P.T. Usha (b) Anju Bobby George (c) Buella Chaudhary (d) Sanya Mirza

18 The Malayalam writer who was elected as Fellow of the Sahitya Academy in 2005 was
(a) Kovilan (b) M.T. Vasudevan Nair (c) O.V. Vijayan (d) Kamala Suraiya

19 2003-UB-213 is the name given to
(a) The site on Chromosome 23 which contains Genetic code for Diabetes (b) The tenth planet
(c) Spot in the sun responsible for emitting UV rays (d) None of the above

20 Dhronacharya award is given to
(a) Athletes (b) Gymnasts (c) Coaches (d) Umpires

21 Which of the following Schedules in the constitution in concerned with the various languages spoken in the country?
(a) First Schedule (b) Second Schedule (c) Third Schedule (d) Eight Schedule

22 The item that earned maximum foreign exchange for India in 2005-2006 was
(a) agriculture and allied sectors (b) ores and minerals (c) manufactured goods (d) crude and petroleum products

23 The code of conduct for managers is given by
(a) Bar council of India (b) The institute of company secretaries of India
(c) The Indian institute of management (d) None of the above

24 Which of the following commodities has the lowest elasticity of demand?
(a) salt (b) car (c) tea (d) house

25 Limit pricing was introduced by
(a) Clark (b) Blain (c) W. Andrews (d) None of these

26 The author of Philosophy of Management is
(a) F.W. Taylor (b) Oliver Sheldon (c) M.E. Dimock (d) P.H. Applebury

27 ‘Perceived equity in reward results in satisfaction’ which of the following motivation theories take this into account?
(a) Porter and Lowler Model (b) Victor Vroom’s Expectancy Model
(c) F.W. Taylor’s incentive scheme (d) Herzvergberg’s two factor theory

28 Hawthorne studies is associated with
(a) Fayol (b) G. Elton Mayo (c) Taylor (d) Ludwig V Bertalanffy

29 How many basic Tax rates under value added tax?
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 5

30 Rights issue refers to the shares issued to
(a) Employee (b) Public (c) Existing direction (d) None of the above

31 Inflation is calculated by government of India the basis of
(a) Consumer price index (b) Cost of living index (c) Whole scale price index (d) Retail price index

32 The major share of imports was registered for which item in 2005-06?
(a) leather and leather goods (b) spices (c) medicines (d) petroleum and petroleum products

33 The 92nd constitutional Amendment Bill deals with which of the following
(a) consequential promotions of SC/ST communities to continue in future
(b) Making it mandatory to provide at least 10% regular jobs to physically handicapped every year
(c) approving Hindi version of the constitution (d) Increase in the salaries of the President and Vice President of India

34 Jharia, Bokoro, Raniganaj, Singereni are name of
(a) oil fields (b) coal fields (c) steel plants (d) nuclear reactors

35 The present director general of WTO is
(a) Pascal Lamy (b) Condolizza Rice (c) Jack Straw (d) James Baker

Directions: Q.No.36-37: Read each sentence and find out in which part the grammatical error lies.

36 I did not / want her/ spends / all the money
(1) (2) (3) (4)
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

37 At / all events / the mission / was a failure
(1) (2) (3) (4)
(a) 1 (b) 2 (c) 3 (d) 4

Directions: Q. No. 38-41: Fill in the blanks using the most appropriate alternative from the choices given

38 I saw a …….. of sheep grazing in the field
(a) flock (b) herd (c) group (d) pack

39 Quinine acts as a preventive …. Malaria
(a) from (b) against (c) in (d) to

40 India trades …. the USA … Sugar and Jute.
(a) with, in (b) about, on (c) from, on (d) off, ever

41 This list is for students ……. mother tongue is not English.
(a) that (b) whose (c) whom (d) which

Directions: Q. No. 42-43: Find the alternative which means most nearly the same as the word given in capitals

42 BEHAVE
(a) act (b) speak (c) move (d) manners

43 SUPERFLUOUS
(a) useless (b) futile (c) of no importance (d) more than what is necessary

Directions: Q. No. 44-45: Find the alternative which means the opposite of the word given in capitals.

44 CONTENDED
(a) violent (b) unhappy (c) satisfied (d) peaceful

45 BRIGHT
(a) intelligent (b) robust (c) quack (d) dull

Directions: Q. No. 46-50: Each numbered blank space in the passage can be filled up by one word or phrase out of the four choices given.

India has the …. (46) … postal network in the world. The growth of …… (47) … to the telephone system and technological developments such as email have reduced the ….(48) …. on the system. India post still …. (49) …. about nine billion pieces of mail a year. The postal bill to be passed in parliament will only …. (50) …. its teeth and improve its efficiency.

46 (a) huge (b) largest (c) giant (d) greatest

47 (a) available (b) access (c) excess (d) accept

48 (a) revenue (b) expenditure (c) dependence (d) influence

49 (a) merges (b) issues (c) hands (d) handles

50 (a) sharpen (b) enhance (c) shape (d) break

51 Select the correct definition
(a) vehicle includes every wheeled conveyance used for the carriage of goods solely or in addition to passengers
(b) Vehicle includes every wheeled conveyance used for the carriage of goods solely or passengers
(c) Vehicle includes every wheeled conveyance used for the carriage of goods and passengers
(d) Vehicle includes every wheeled conveyance used for the carriage of passengers only

52 Select the wrong statement
(a) Manufacture is defined in sec.2 (XXVI) (b) Output tax is defined in sec.2 (XXXI)
(c) Dealer is defined in sec.2 (XX) (d) Joint Commissioner is defined in sec.2 (XXIV)

53 (1) Registration of dealers is compulsory VAT
(2) The liability to pay cannot be self-assessed by the dealers themselves in VAT
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

54 A full-fledged VAT was first initiated in
(a) India (b) Germany (c) Brazil (d) Greece

55 With the introduction of VAT the following could not be abolished
(a) Turnover Tax (b) Surcharge on Sales Tax (c) Additional surcharge (d) None of the above

56 Transit pass is in respect of
(a) Vehicles in which goods are taken from the state to another state
(b) Vehicles entering the state at one point and going out of state at another point without off loading any goods in the state
(c) Vehicles in which goods are brought to the state from another state
(d) Goods produced and distributed with in the state itself

57 ‘Individual’ is not related to
(a) minor (b) person of unsound mind (c) natural human being (d) unborn person

58 (1) In VAT the registering authority issues a certificate of registration
(2) This certificate of registration has to be renewed
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

59 (1) The registering authority ‘may’ demand security where it has reason to believe that the dealer is likely to default in
payment of tax
(2) The certificate of registration of a dealer could be suspended
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

60 (1) Every dealer shall submit an annual return
(2) The dealer cannot file a revised return
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

61 Find out the incorrect statement
(a) income may be realised in the form of money or money’s worth
(b) for the purpose of taxation, the taint of illegality associated with income is immaterial
(c) A mete relief from expense is also considered as income
(d) if no income is received by the assessee no tax can be levied on him

62 Which of the following is not related to application of income?
(a) the contention of the assessee that he has applied the money for a charitable object
(b) voluntary forgoing by an employee from the salary due to him
(c) compulsory deduction from the salary
(d) none of the above

63 (1) Assessees, may be classified on the basis of their legal status only
(2) Every person who liable to pay income tax in respect of his own income will be treated as an assessee
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

64 The financial year in which tax is levied is called
(a) previous year (b) accounting year (c) calendar year (d) assessment year

65 Representative assessee is not related to
(a) income of a non-resident which is deemed to accrue or arise in India
(b) income to a minor, lunatic or idiot
(c) income received by official trustee or any receiver or any manager appointed by the court
(d) income of a deceased person

66 The expression ‘Annual Value’ is in respect of
(a) capital gains (b) salary (c) house property (d) professional income

67 (1) sec. 56 (income from other sources) does not apply to income which is not includable in the total income of the assessee at all
(2) Practice of accountancy cannot override Sec. 56 or any other provision
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

68 Depreciation is related to
(a) salary (b) house property (c) profits and gains of business or profession (d) capital gains

69 (1) Standard deduction is now not in application
(2) Income tax rebate is still in application
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

70 (1) All taxes are direct taxes
(2) No taxation without legislation
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

71 Nemo dat quod non habet means
(a) let the buyer beware (b) let the seller disclose all material defects
(c) no one gives who possesses not (d) principle of passing of title is subject to exceptions

72 (1) When there are material alternations the banker can refuse to pay
(2) A negotiable instrument may be dishonored either by non-acceptance by the drawee or by non payment by the acceptor
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

73 Who is not entitled to indoors and negotiate an instrument
(a) the maker (b) the drawer (c) the payee (d) the messenger

74 Which is of lesser significance in a contract?
(a) competency of parties (b) free consent of parties
(c) intention to create legal obligation (d) lawful consideration

75 Privity in consideration is in respect of
(a) locus standi (b) consideration that might move from any person (c) consensus ad idem (d) lawful object

76 What is meant by executed consideration
(a) making of a reciprocal promise (b) doing an act in return for which a promise is given
(c) it is not at all unilateral (d) it is purely illegal

77 (1) Past consideration is not valid consideration in India
(2) Generally post consideration is valid consideration
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

79 (1) Since a loan to a minor is void, a guarantee of the loan must also be void
(2) All contracts entered into by infants shall be void
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

80 Doctrine of Restitution is related closely to
(a) It is highly favourable to minors (b) It is not favouring the minors
(c) Restitution does not stop where repayment begins (d) Repayment stops where restitution cannot begin

81 (1) An injunction does not act in persona
(2) A perpetual injunction can only be granted by the decree made at the hearing and upon the merits
(a) both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

82 Which one is connected to the established grounds like change of circumstances, destruction of subject-matter,
non-occurrence of contemplated event, death or incapacity of party, legislative invention of war and the like?
(a) Novation (b) Rescission (c) Frustration (d) Restitution

83 (1) Like every other contract a contract of guarantee should also be supported by some consideration
(2) It is necessary that there must be a direct consideration between the surety and the creditor
(a) Both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

84 (1) An agent is entitled to recover indemnity for losses in a crime committed by him
(2) The right to indemnity extends to all losses and expenses incurred by the agent in the conduct of the business
(a) Both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

85 (1) You must be damnified before you can claim to be indemnified
(2) The law is still the same
(a) Both (1) and (2) are right (b) both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

86 (1) In Rescission one can ask the court to declare the contract as not binding upon him
(2) Rescission is available subject to various limits
(a) Both (1) and (2) are right (b) Both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

87 (1) Specific Relief can be granted only for the purpose of enforcing individual civil rights
(2) Specific relief cannot be granted for enforcing a penal law
(a) Both (1) and (2) are right (b) Both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

88 After executing a power of attorney in favour of his son, a father fell in to strained relations with the son so that the son
became his adversary. Which of the following is applicable here?
(a) Express revocation (b) Implied revocation of agency (c) Renunciation (d) Breach of promise

89 X directs Y, his advocate, to sell an estate by auction and to employ an auctioneer for it. Y names C accordingly. Thus C is a
(a) New agent (b) Sub-Agent (c) Del credere agent (d) Substituted agent

90 Select the correct statement
(a) A sub-agent is never appointed by the original agent
(b) A sub-agent is a person employed by, and acting under the control of, the original agent in the business of agency
(c) A sub-agent is appointed by the principal, acting under the control of the original agent, in the business of the agency
(d) None of the above

91 What is general lien?
(a) The right to detain a particular property in respect of which charges are due
(b) The right to hold the goods bailed as security for a general balance of account
(c) The right to detain a portion of a particular property
(d) The general right to hold any property

92 P delivers a rough diamond to Q to be cut and polished Q does it
(a) Q can retain the diamond till he is paid (b) Q cannot retain the diamond for any purpose
(c) Q has to return it immediately and wait for payment (d) Q has complete freedom with the diamond

93 Who is a gratuitous bailor?
(a) A bailor (b) Not a bailor (c) Not at all a bailor (d) An ordinary person or a bailee

94 When goods were delivered to a bailee for safe custody and he
was robbed of them
(a) The bailee is liable
(b) The bailee is not at all liable
(c) The bailee will be liable only if he is a carrier
(d) The bailee is not liable even if there was no care on his part

95 What is jus tertii?
(a) A case is pending (b) The liability is already over
(c) The goods belong to a third person (d) A person is immune from proceedings

96 When the parties to a contract agree to substitute the existing contract with a new contract that is called
(a) Restitution (b) Novation (c) Frustration (d) Revocation

97 (1) The party asserting the promissory estoppel must not have acted upon the assurance given to him
(2) It is necessary to prove further any damage, detriment or prejudice to the party asserting estoppel
(a) Both (1) and (2) are right (b) Both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

98 Where goods have been bailed by several joint owners the bailee may deliver than back to
(a) One joint owner without the consent of all in the absence of any agreement to the contrary
(b) Any joint owner without the consent of others
(c) Any joint owner by taking lot
(d) None; he has to wait for instruction from the bailor

99 P leaves a cow in the custody of Q to be taken care of the cow has a calf. What is to be done by Q?
(a) Q need not leave the calf to P (b) Q has to return the calf along with the cow
(c) Q has enough discretion to return or not (d) P has no right to demand the calf

100 (1) A wife will normally do the house hold shopping and the husband will pay the bills

(2) A wife’s implied authority to bind her husband by her credit purchases is however subject to certain limitations
(a) Both (1) and (2) are right (b) Both (1) and (2) are wrong
(c) (1) is right and (2) is wrong (d) (1) is wrong and (2) is right

Answers:

1 B 11 D 21 D 31 B 41 B 51 C 61 D 71 C 81 D 91 B
2 B 12 C 22 B 32 D 42 A 52 D 62 A 72 A 82 C 92 A
3 C 13 A 23 C 33 A 43 D 53 C 63 D 73 D 83 C 93 A
4 D 14 A 24 A 34 C 44 D 54 C 64 D 74 C 84 D 94 A
5 A 15 C 25 B 35 A 45 B 55 A 65 C 75 B 85 D 95 B
6 A 16 B 26 A 36 B 46 B 56 C 66 C 76 A 86 A 96 B
7 A 17 D 27 B 37 D 47 B 57 D 67 D 77 D 87 C 97 C
8 C 18 A 28 B 38 A 48 A 58 A 68 C 78 B 88 C 98 B
9 A 19 B 29 C 39 A 49 A 59 A 69 C 79 D 89 C 99 B
10 D 20 C 30 B 40 C 50 B 60 C 70 D 80 C 90 A 100 A



Online Coaching for IAS PRE. Last Date: 01 May 2014  [ REGISTER for free Trial ] | Online Test Series